İZLE VIDEO İZLEE KLIP İZLEEE DIZI İZLESENE FILM

izle,video izle,vidio izle,vidyo izle,vido izle,vidivodo,tv izle,+18 izle,dizi izle,bedava video izle,bedava,ıhlamurlar altında,sıla,doktorlar,kara duvak,binbirgece,acemicadı,selena,kader,yersiz yurtsuz,yalancı yarim,hatırla sevgili,beleş izle,free video,müzik video,futbol izle, dini video izle



Monday, October 15, 2007

Facebook'la sanal âlemde rakı sofrası





Tunca Tutkun, Sivas'tan 1993'te ayrıldıktan sonra izini kaybettiği arkadaşlarını Facebook'ta yaptığı arama sayesinde buldu. Gençler, 14 yıl sonra buluşmanın tekrar bir araya gelmenin keyfini çıkarıyor.

Facebook, eski arkadaşlarıyla görüşemez hale gelenlere, onları geri kazanma ve yeni arkadaşlar edinme fırsatı sunuyor. Facebook, buna karşılık arkadaş arayanların buluştuğu çöpçatan sitelerine hiç benzemiyor. Sitedeki ortak yazışma alanları çok sayıda kullanıcının birbiriyle interaktif iletişim kurmasını hedefliyor. Facebook'ta insanlar birbirlerinin sayfalarından, ilgi alanlarını ve arkadaşlarını görebiliyor. Facebook'un en önemli "sosyalleşme" alanı ise gruplar. Facebook'ta hemen her konuda yüzlerce, binlerce üyesi olan sanal gruplar bulunuyor. Türkiye'de "Kaz dağlarında altın madenine hayır", "PKK'ya lanet okuyoruz" gibi güncel konuların yanı sıra, üniversitelere, liselere ait gruplar da bulunuyor. Bu grupların üyeleri, ortak ilgi alanlarına ya da ortak geçmişe sahip diğerleriyle tanışarak arkadaş oluyorlar. Sitenin bir başka iletişim uygulaması, üyelerin birbirine hediye yollamasını sağlayan "gift", Türkçesiyle "hediyeler"... Facebook'un "hediye"leri, şampanya, çiçek, ayakkabı gibi küçük grafikler. Üyeler birbirlerine bu hediyelerden gönderip ilgi duyduklarını ya da önem verdiklerini gösteriyorlar. Facebook'ta ücretli hediyeler de var. Fiyatı 1 dolar civarında olan bu hediyeler kredi kartıyla satın alınabiliyor. Ücretli hediyelerin farkı, bedava grafiklerden daha kaliteli, daha büyük olmaları.

'DÜRTMEK' DE MÜMKÜN
"Poke" adını verilen yazılım ise kullanıcılara hiçbir mesaj yazmadan birbirlerini "dürtme" olanağı sağlıyor. Böylece bir başka kullanıcıya "Ben buradayım, seninle ilgileniyorum" diyebiliyorsunuz. Facebook'ta Türk bilgisayar programcıları tarafından Türk kullanıcılara yönelik olarak geliştirilen uygulamalar da var. Bunlardan en bilineni, "Rakı sofrası". Bu programı bilgisayarına kuran Facebook üyeleri, sanki gerçek hayatta rakı sofrasına oturmuşcasına, masa donatabiliyor ya da yan masaya Haydari, Şakşuka gibi mezeleri de gönderebiliyorlar.

Hazırlayan: Hande Şarman

Labels: , ,

AddThis Feed Button

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home



eXTReMe Tracker